Евтини билети

Бижу за разкош

Бижу за разкош

Самолетни билети Bulgaria Air

Бижутата отдавна са станали част от ежедневното подбиране на тоалет – дори няма да повярвате колко отдавна. Скорошни разкопки разкриха бижута на повече от 100 000 години! А и едни от най-забележителните експонати в музеите са именно украшения.

Първите доказателства, че древните са изработвали украшения, идват от Африка. Черупките на различни морски животни по бреговете и на костенурки и охлюви във вътрешността на континента са би използвани за направата на мъниста. Кости и дървесина също служели за украшения, но понеже те били по-разпространени, били и по-малко търсени.

В Древен Египет един от основните символи на властта били именно бижутата. Фараонът бил окичен със злато от горе до долу – обици и колие, гривни за китките и глезените, както и множество верижки по дрехите му. Египтяните предпочитали златото – то било символ на бога на слънцето Ра, защото сиянието му напомняло за благотворните лъчи на божеството. Ако пътувате до Египет, например с Turkish Airlines, непременно се отбийте в Националния исторически музей, който приютява огромна колекция от древни бижута.

В Месопотамия (градовете Шумер, Акад и Ур) на почит било вграждането на различни скъпоценни и полускъпоценни камъни в метал. Филигранът и гравирането на метални пластини също били изключително популярни занаяти.

Бижу за разкошМинералите били използвани и от древните гърци – аметисти, смарагди и сардоникс били използвани за направата нна диадеми и брошки, които пазели от зли очи. Перлите също били разпространени, благодарение на географското разположение на Гърция (самолетни билети Bulgaria Air).

Днес бижутата продължават да играят важна социална роля – скъпите метали и скъпоценните камъни са символ на висок статус, различните видове украшения могат да бъдат даже и знак за принадлежност към някоя субкултура. Най-добрите бижутери застраховат произведенията си още в момента на създаването им, защото цените са баснословни – затова например известната бижутерска къща Chopard дава под наем повече бижута, отколкото продава.