Евтини билети

Високоскоростните влакове заплаха за авиокомпаниите

авиокомпанииВ началото на юни Китай ще пусне в експлоатация високоскоростна железопътна линия, която ще свързва Пекин и Шанхай. За изграждането на модерното съоръжение бяха необходими три години и приблизително 33 милиарда долара. Благодарение на линията времетраенето на пътуването между двата града ще бъде скъсено наполовина, до по-малко от пет часа.

Изграждането на 1318-километровата жп линия започна през април 2008 г. и трябваше да приключи през 2012 г. Според информационната агенция Ксинхуа, лично министърът на транспорта е заявил, че съоръжението ще заработи по-рано от предвиденото.

Очаква се около 80 милиона души годишно да пътуват по линията, което е два пъти повече от настоящия капацитет.

Новите възможности на железопътния транспорт ще го превърнат в сериозно предизвикателство за авиопревозвачи като Air China, China Eastern Airlines и China Southern Airlines. Маршрутът, свързващ столицата на Китай с най-важния икономически център на страната, е един от най-доходоносните за авиокомпаниите.

авиокомпанииПрез последното десетилетия високоскоростната железопътна мрежа в страната се разраства с изключително бързи темпове. В момента тя е най-голямата в света, с общата дължина от 8358 км.

Очаква се до края на тази година да бъдат изградени още 4000 км високоскоростни трасета, а до 2015 г. дължината им да достигне 16000 км.