Евтини билети

Започва натискът срещу допълнителните такси на компаниите

Таксите за багажа на пътниците Знаете ли как се определя разликата между цената на един самолетен билет и общата цена, която заплащате? С други думи, как се изчислява таксата на авиокомпанията за летенето? Всъщност не е толкова просто. Вземат се предвид таксите за стандартно тегло на багажа, за свръх тегло, разходите за напитки, закуски, възглавници, одеала, ранно качване на борда, резервации по телефон, повече място за краката, списанията и каквото друго ви хрумне. Така сравняването на цените на различните оферти става на практика невъзможно, защото на практика няма стандарти за всичките тези допълнителни начислявания. Това обаче ще трябва да се промени скоро.

Таксите за багажа на пътниците са се превърнали в залога за финансов успех на авиокомпаниите. Миналата година таксите за багаж в световен мащаб са достигнали 3.4 милиарда долара. Увеличението се отчита от 2008 г. насам, когато общите разходи са били едва 1.14 милиарда. Днес превозът на само един куфар или чанта може да достигне цена от 50 долара, а втори – до 70 долара. От компаниите обясняват, че нямат друг избор, освен да вдигат таксите, след като цените на горивата се покачват постоянно и представляват най-значимия разход, а в същото време с увеличаването на мобилността като необходимост и начин на живот, пътниците искат все по-ниски такси.

Компаниите, генериращи най-много приходи от багажни такси през 2010 г. са Delta, United/Continental, American Airlines и US Airways. Точно затова експерти заедно с американската федерална агенция по транспорта искат да въведат прозрачни методи за изчисление на всички такси. Планиран е натиск върху компаниите, с който да бъдат принудени да представят всички такси, които не са свързани с багажа или резервациите, така че пътниците да могат да сравняват пазарните оферти по-ефективно, преди да решат какво да си купят.

Новите правила трябва да влязат в сила на 23 август тази година, като компаниите ще трябва подробно да опишат всички потенциални такси на уебсайтовете си на удобно и видимо за потребителите място.