Евтини билети

Защо „Голямата ябълка„

Ню ЙоркВсеки от нас повече или по-малко си мечтае да посети Ню Йорк. Ако вече сте сред щастливците, които са успели да отделят средства за самолетни билети дотам, има едно важно нещо, което трябва да знаете, ако искате да сте добре запознати с част от историята на мястото, където отивате.

Защо Ню Йорк е наречен „Голямата ябълка“ (“The Big Apple”)?

Според проучвания, първото назоваване на Ню Йорк “Голямата ябълка” се намира в книгата „Пътникът в Ню Йорк“, с оригинално заглавие – The Wayfarer in New York. Книгата е написана през 1909 г. от Едуард Мартин и позоваванено изглежда по-скоро метафорично. То звучи така:

“Канзас е в състояние да види в Ню Йорк един алчен град. Това навежда на мисълта, че голяма ябълка получава един непропорционален дял…”

По-късно, на 18 февруари, 1924 г, спортният журналист от „New York Morning Telegraph“, Джон “Джак” Фицджералд, написва статия, озаглавена “Из голямата ябълка “. Той пише: “Голямата ябълка. Мечтата на всяко момче….Има само една Голяма ябълка. Това е Ню Йорк.”.

В Харлем има популярен нощен клуб, наречен “Голямата ябълка”, където се свири джаз музика. Публиката за тези изпълнения е голяма и изискана. Един концерт в т.нар. “Голямата ябълка” означава, че музикантите ще бъдат забелязани и оценени на големия джаз пазар в града.

Пред 1971 г. името „Голямата ябълка“ е официално прието в туристическата кампания на Ню Йорк. За съжаление по това време градът започва да губи своята слава и става печално известен с нарастващите нива на престъпност, бунтове, спиране на тока и стачки.

Кампанията, целяща позитивното му промотиране, започва с червени ябълки, които са символ на нежизнерадостен и привлекателност, които имат за задача да привлекат повече туристи в града. По време на кампанията доброволци раздават ябълки на туристите. Кампанията се оказва успешна. Тя е създадена и осъществена от туристическото бюро на града и наистина печели доста голяма популярност.

Оттогава насам, терминът „голямата ябълка“ затвърждава позициите си като запазена марка на Ню Йорк и всяка година повече от 46 млн. туристи се стичат към мястото си, където по статистически данни харчат повече от 28 млрд. долара.