Евтини билети

Изгубените съкровища на авиацията

Air FranceПрисъствали ли сте на фестивал на ретро автомобилите? Всепоглъщащата атмосфера на времената, когато нашите баби и дядовци са се возили ентусиазирано с 40 км/ч не са толкова отдалечени от нас, но на фона на съвременните технологии една кола от 1945 г. изглежда смешно-симпатична. Точно в онези години започва не само състезанието за по-високи скорости на пътя, но и това за построяване на най-добрите пътнически самолети.

Най-големият проблем при пътническите првеози бил как да се осигури достатъчно комфорт на пасажерите, така че да предпочетат летенето пред другите видове транспорт. Bristol Brabazon бил самолет, построен да отговори точно на тези нужди. Той бил поръчан от британското правителство, а като характеристики наподобявал летящ презокеански лайнер. Разработките започнали още по време на тъмните години преди 1945, а в екипа били включени най-добрите технолози за времето си. Капацитетът бил само 100 пътника, и всеки от тях разполагал с пространство колкото 3 модерни коли. Но това направило самолета прекалено голям и тежък, и удължило времето за полет от Лондон до Ню Йорк на 12 часа – оказало се, че никой няма да иска да прекара толкова време на борда, когато може да вземе разстоянието за 7 часа на по-малък и бърз самолет. Прототипът летял по-малко от 400 часа, след което работата по проекта била спряна.

През 60-те години пък започнала битката за създаването на пътнически свръхзвуков самолет, след като технологията била приложена при бойни самолети. Франция, Великобритания, Русия и САЩ се включили с разработки, като първите две страни били в алианс за създаването на известния модел „Конкорд”. Отговорът на САЩ бил Боинг 2707-200 SST, в който трябвало да будат приложени нови технологии за оформяне на крилата. Но това се оказал един от малкото случаи, в които американското правителсво се отказало от потенциално доходен пазар, след като установило очевидните преимущества на „Конкорд”. Колаборацията на Air France и British Airways обаче приключва трагично при инцидента през 2000 година – това е първата и последна катастрофа на свръхзвуковия гигант.