Евтини билети

Как да изкараме пари, пътувайки

пътувайкиНевинаги посещаването на различни дестинации е свързано с разходи. Напротив, понякога пътуването по света може да носи освен богат културен опит и приходи. Има много начини срещу работа да получиш самолетни билети, хотел, дори и безплатна храна или поне да изкараш пари за част от тези пера в бюджета на всеки пътешественик.

Пишете пътувайки

Перфектната работа, ако можете да си я намерите, разбира си. Все пак има доста хора, които изкарват прехраната си от писане на отзиви за места, хотели, авиокомпании, дестинации и въобще всякакъв пътешественически опит. Ако обичате да пишете и така или иначе посещавате различни интересни места, опитайте да продадете пътеписите си на туристически уебсайтове, списания или дори започнете да пишете в собствен блог. С времето ще видите дали ще ви потръгне пък и по-лесно някой ще ви забележи и ще ви покани да пишете за него. В България можете да опитате късмета си в Trivago, а международен опит и доста съвети можете да намерите на TheTravelWritersLife.

Снимайте, пътувайки

За тази работа освен талант, ще са ви нужни и добри умения, както и приличен фотоапарат. Има снимкови банки, в които фотографите могат да добавят свои снимки от различни краища на света и да получават хонорар за това. Подобен портал е iStock. В него участниците получават 15% от цената за всяка тяхна свалена снимка. Ако сте в категорията „Exclusive contributor“, можете да си докарвате и до 45% от сумата. Със сигурност топ фотографите получават добри пари за снимките си, направени по време на посещенията им в различни части на света. Но все пак не забравяйте, че трябва да достигнете определено качество и количество на снимките си, за да успеете да финансирате една своя ваканция с подобен род приходи.

Бъдете доброволец, пътувайки

пътувайкиЕдна от най-големите международни благотворителни организации в света е VSO. В нея се набират доброволци от всички части на земното кълбо, които да бъдат изпратени в едни от най-бедните региони по света, за да работят по различни проекти.

Няма ограничения за хората, които участват – има позиции както за млади и неопитни доброволци, така и експертни постове за опитни професионалисти. Ако се решите на такава стъпка, организацията поема всичките ви разходи – от самолетни билети, до застраховка, настаняване и дори лични разходи. Единственото, което трябва да дадете в замяна вие са вашите знания и умения за една от добрите каузи, с които VSO се занимава.