Евтини билети

Кои са най-големите прахосници в света?

самолетни билетиПорталът Skyscanner в едно от поредните си проучвания, търси жителите на кои страни пилеят парите си най-много по време на пътувания. Накратко, Германия е начело, но съвсем близо до нея, на няколко хиляди евро, е Китай.

На първо място са германците, защото те харчат повече от 90 млн. долара годишно за пътувания. Получава се изключителна диспропорция като се има предвид, че населението на Германия е малко на 80 млн. човека. Това е по-малко от една трета от следващите най-големи прахосници в класацията, а именно САЩ. Американците пръскат по 79.7 млн. долара всяка година за перо почивки от домашния бюджет. Известни с големите бакшиши, които оставят по барове и ресторанти, тези хора заслужено заемат челно място в този интересен топ 10.

На трепо място се нареждат жителите на Великобритания, през чиито пръсти изтичат 68.5 млн. долара за самолетни билети, хотели и развлечения всяка година.

Франция, която е световноизвестна по отношение на многобройните туристи, които всяка година се изливат в страната, може да се гордее със своите сравнително спестовни жители. Те всяка година изпразват портмонетата си с 42.1 млн. долара, докато китайските им приятели са още по-скромни, харчейки скромната сума от 36.2 млн. долара годишно за пътешествия.

Всъщност Китай е част от новата вълна интернационални туристи. Огромния икономически растеж на страната през последните десет години създаде нова средна класа и сега, когато ограниченията в пътуването зад граница останаха в миналото, китайците все по-често започват да се възползват от възможността да харчат парите си и да обикалят света – както знаем по групички и с много фотоапарати.

Италия, Япония, Канада, Русия и Холандия са следващите в остатъка от топ 10 на най-големите прахосници в света по отношение на туризма.

Въпреки че след едва отминалата световна криза вече започва да се говори за втората й вълна, се очаква броят на китайските туристи да нараства, а Германия да остане на позициите си, с тенденция да ги загуби в следващите години, надмината от Китай.