Евтини билети

Манчестър, но не „Юнайтед”

Turkish airlinesДумата „Манчестър” извиква в съзнанието на повечето хора един определен образ – добре сложен младеж с червен екип и футболна топка в ръка. Да, светът е футбол за някои, но не за всички. За малката част от света, която не гледа футбол, Манчестър е град във Великобритания, център на Индустриалната революция. Какво всъщност ви дебне по улиците на този град?

Истинският дух на индустриална Великобритания, разбира се. Дори цял век след Революцията, тук все още се усеща силната връзка на работническата класа, донякъде преминала във връзка между футболните фенове.

През 19 век тук се е произвеждал памук., и днес останките на няколко фабрики все още стоят като доказателство за величието на парата и човешката алчност. Защото предприемачите от Индустриалната революция не са ценили човешкия живот, както го ценим днес. В грохота на тъкачните станове са се стопили съдбите на хиляди деца, очернени от сажди и глад. Работническите общежития са били място, от което ангелите господни явно са извръщали поглед. И все пак, това е дало и положителен резултат – точно в този двойствен процес се е родила идеята за справедливи възнаграждение и условия на труда.

Много от някогашните тъкачници днес са се превърнали в жилищни сгради, изложбени пространства и дори хотели. Ако отскочите Манчестър (с Turkish Airlines например), ще ви направи впечатление разнородният му пейзаж – от викториански сгради до свръхмодерни халета – тук духът на Революцията не умира, а се преражда в нещо ново и неочаквано.