Евтини билети

Най-интересните библиотеки в света

Библиотека Сандро ПеннаСъвременната архитектура се цели във всичко, което предлaга простор за размах на въображението. А един тип сгради са особено подходящи – библиотеките. Тези хранилища на знанието стават все по-причудливи и дори и да не заемете нито една книга от тях, си заслужава да посетите някои от тях само заради уникалната им архитектура.

Библиотека „Сандро Пенна” в Перуджа прилича на летяща чиния, кацнала посред старинния пейзаж на града. Интериорът е смесица между офис сграда и стаята на 13-годишно момиче със своите строги линии, пастелни диванчета и розовата светлина, процеждаща се през прозорците. Гледката отвън през ноща спира дъха – осветено отвътре, зданието наистина прилича на подарък от чужда цивилизация.

Градската библиотека на Сиатъл (докъдето летят Air Canada) също е заложила на модернистичните стъкло и стомана. Централната част, „Спиралата от книги”, представлява 8 нива, през които минава наклонена рампа – можете да минете през всички без да използвате стълби или асансьор. А „всекидневната” е приятно място, на което да почетете на спокойствие сред уникалния интериор.

Библиотека Сандро ПеннаБиблиотеката „Гайзел” в Сан Диего е творение на Уилям Перейра. Нейната обърната пирамидална структура изглежда внушително отвън (но честно казано не е нищо особено отвътре) и е била декор на няколко филма. За да стигнете до нея – просто следвайте пътеката-змия.

Не на последно място е Прaвната библиотека в Цюрих. Централната част представлява огромен атриум, по чиито стени са наредени на нива книгите и бюра за работа. Огромният „кошер“ обаче не е най-доброто място за учене – страничните части са далеч по-спокойни. За самолетни билетиAir Berlin.