Евтини билети

Разнообразието на Fontenay-sous-bois, Париж

ПарижВ случай, че сте решили да отседнете в парижкия квартал Fontenay-sous-bois (чете се Фонтне-су-боа и не изглежда много красиво изписано на кирилица), не се учудвайте, ако ви упътят “извън града”. Всъщност Fontenay се намира на не повече от 10 минути с линия А на RER (регионална експресна мрежа или нещо като метро, но по-бавно и само с няколко линии) от центъра на Париж, което прави малко повече от 9 км. За един турист, това означава просто, че мястото е близо до центъра. Всеки от кварталите на Париж обаче си има собствена история и атмосфера. За да надникнете в историята и атмосферата на Fontenay, вземете евтини самолетни билети от Bulgaria Air до летище Charles de Gaule или Wizz Air до летище Paris-Beauvais. Оттам просто трябва да се доберете до някоя RER спирка, да прецените как най-лесно да стигнете до линия А и сте почти пристигнали.

ПарижFontenay-sous-bois означава “Фонтан в горичка“ и идва от местната горичка Венсен, от 1929 г. формално принадлежаща на централния район на Париж. Фонтанът Розет пък е бил изгубен по време на Втората Световна Война и няколко години по-късно случайно намерен на пазар в южна Франция, реставриран и отново поставен във Fontenay. Много скоро на територията на Fontenay ще бъде открит нов еко парк върху стари кариери, експлоатирани от средновековието до 1928 г. Консерваторията Ги-Диноар организира фестивали за музика, танц и стрийт арт, така че проверете програмата й – може да попаднете там точно по време на някое интересно събитие. В църквата Сен Жермен, датираща от края на X в. и препостроена през XIII, можете да видите репродукции на Рубенс и Антони ван Дайк.

Улиците в долната част на квартала ухаят на акации, с надвиснали лилави цветове над оградите на симпатични къщи в модерен стил. Сред това спокойствие, точно срещу спирката на RER, се извисява кулата на бивш католически интернат, отскоро превърнат в squat – изоставено място, в което се нанасят студенти, артисти, имигранти. “Скуотването” има дълга история във Франция и е част от градската и ъндърграунд култура на Париж. Най-вероятно обаче ще можете да снимате само отвън, тъй като, за да надникнете зад високата тухлена ограда, трябва да познавате някого от къщата.