Евтини билети

Туристическият отрасъл в Япония се бори за оцеляване

ЯпонияУжасяващото земетресение, последвано от разрушително цунами и кризата в ядрената електроцентрала Фукушима сринаха икономиката на Япония и я превърнаха в нежелана туристическа дестинация. Множество малки семейни хотели са разрушени от природната стихия, докато други се чудят, по какъв начин точно да привлекат клиенти, след като официалните власти в повечето държави посъветваха гражданите си да не пътуват натам. В месеците непосредствено след трагедията броят на туристите, посетили страната, е спаднал с 63%, но през август ситуацията като че ли започна да се нормализира, тъй като процентът посетили страната бе само 27 пъти по-малък в сравнение с предната година.

Традиционните рьокани, къщи изградени в типичен местен стил, в които целият обслужващ персонал е облечен с кимона, са заплашени от изчезване, като първият удар за тяхното съществуване бе глобалната икономическа криза, а тройната трагедия ги е изправила почти пред фалит. 68 от тях вече са затворени, а много са принудени да намалят драстично цените на предлаганите услуги, работейки почти пред фалит.

В опит да възобнови интереса към страната на изгряващото слънце, Японската туристическа агенция обяви, че ще раздаде безплатно 10,000 самолетни билета за предстоящата 2012г. Всичко, което желаещите трябва да направят, е да попълнят онлайн формуляр на сайта на агенцията, с който заявяват, че искат да участват в състезанието. След престоя им в Япония гостите ще бъдат задължени да напишат кратко есе на тема, как е минала почивката им и какви точно са вечатленията им от начина, по който страната се справя и бори с кризата. Надеждата на главния директор на агенцията са, че позитивната обратна връзка ще провокира повече и повече хора да се престрашат да пътуват отново. Кампанията е насочена предимно към блогъри.

Много чужди туроператори, от типа на KLM, също се опитват да стимулират японския туристически отрасъл, като редуцират цените на самолетни билети до страната.

Правителството на Япония обяви, че страната е безопаснa за посещение, като изключим пряко засегнатите от аварията в АЕЦ Фукушима райони.